EPB-verslaggeving
Wat is EPB?
EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Sinds de invoering van de EPB-regelgeving door de Vlaamse overheid in 2006 geldt er een eisenpakket waaraan elk EPB-plichtig gebouw moet voldoen. Dit eisenpakket is afhankelijk van de bestemming van het gebouw (wonen, industrie, niet-residentieel of landbouw) en van de aard van de werken (nieuwbouw of renovatie). De eisen worden telkens strenger en ondertussen is de minimale eis voor een nieuwbouwwoning een maximaal E-peil van 30 of m.a.w. een BEN-woning.
EPB-plichtig?
Een gebouw dat verbouwd of gebouwd wordt, moet aan 2 voorwaarden voldoen om als EPB-plichtig beschouwd te worden:
Het gaat om een verwarmd (of gekoeld) volume*
Er is een stedenbouwkundige vergunning of melding van toepassing
*een gebouw waarin mensen wonen, werken, logeren, sporten, verzorgd worden, inkopen doen, hun vrije tijd doorbrengen, … wordt altijd geklimatiseerd verondersteld behalve voor de bestemming industrie of landbouw.
Werking
Vóór de start van de werken wordt een EPB-adviesrapport opgemaakt met een uitgebreide beschrijving van de maatregelen die nodig zijn om de eisen te behalen of om een nog betere energieprestatie te behalen dan de wettelijke minimale vereisten.
Na het verkrijgen van de bouwvergunning en vóór de start van de werken, maken we de EPB-startverklaring op.
Tijdens de bouwfase kunt u steeds bij ons terecht met vragen of om een alternatief uit te testen (andere isolatiematerialen, andere technische installaties, versoepelingen, potentieel om een lager E-peil te behalen…).
Na de werken wordt de as-built situatie gerapporteerd en een definitief S- en E-peil bepaald. De EPB-proefaangifte wordt opgemaakt en na de goedkeuring van de bouwheer wordt de EPB-aangifte definitief opgemaakt.
Prijs
De prijs voor de EPB-verslaggeving is afhankelijk van het project (bestemming, aard van de werken, omvang van het project…). Vraag daarom zeker uw offerte aan via het formulier hieronder.